hirdetés

Mit tehetsz, ha harap a gyerek?

mit-tehetsz-ha-harap-a-gyerek

"És akkor odament és ahelyett, hogy megsimogatta volna beleharapott a kislányba..." A gyakorló anyukák sokszor szembesülnek azzal a problémával, hogy a gyerek harap. Ez kellemetlen helyzetbe hozza mind az anyukát, mind pedig a bölcsődés vagy óvodás korú gyermeket. Gyermekpszichológusok azt mondják, hogy két éves korig a harapás teljesen normálisnak tekinthető.

Mikor a babának elkezdenek kibújni az első fogai, előfordulhat, hogy a fogzás okozta ínyfeszülést harapdálással próbálja enyhíteni. Sok szülő ilyenkor megijed, és azt a téves következtetés vonja le, hogy a 6-8 hónapos csecsemőn az agresszió első jelei mutatkoznak, pedig ebben a korban ehhez még semmi köze a harapásnak.

Sok szülő akaratlanul elköveti azt a hibát, hogy visszaharap. Szakemberek állítják, hogy ez a legrosszabb, amit tehetünk. Nehéz úgy helyes viselkedésre tanítani, ösztönözni a gyermeket, ha a szülő reakciója is erőszakos cselekedet. A legjobb megoldás, ha megpróbáljuk megelőzni a dolgot. Figyeljük meg, hogy mi áll a háttérben, mikor szokott harapni a kicsi. Lehet, hogy csak játékból teszi, hiszen fel sem fogja, hogy fájdalmat okoz ezzel a másiknak. Érdemes leülni vele és elmagyarázni, hogy ez fáj. Felhozhatunk példákat, hogy emlékszik mikor tegnap elesett és megütötte magát, vagy lehorzsolta a térdét és az mennyire fájt.

Fontos, hogy a szülő próbáljon meg higgadt maradni, az agresszió csak agressziót szül. Nem szabad kiabálni vele, vagy megverni érte. Ezzel nevelés helyett csak fájdalmat okozunk a gyereknek. A gyermekpszichológusok szerint működik, ha a gyerek érzelmeire hatunk, de próbáljuk kerülni a tárgyi jutalmazást, azaz „Ha jó leszel, kapsz egy játékot.” Inkább mutassuk ki az örömünket, mikor a gyermek egy-egy helyzetet okosan old meg. Adjunk neki ilyenkor több figyelmet, hogy ez vésődjön be nála, mint helyes minta. Az esetek többségében ahogy a kicsik kifejező-tára bővül, úgy a harapás is kezd elmaradni.

2012.04.16.

hirdetés